(0432) 67-29-80
Вінницька область

Інфекційна безпека підприємств України: готовність, виклики, впровадження

Інфекційна безпека підприємств України: готовність, виклики, впровадження

Інфекційна безпека — поняття, що стало надзвичайно актуальним у зв’язку з пандемією та набуло сьогодні особливого значення. Поряд з небезпекою травматизму, що загрожує життю та здоров’ю працівників, убезпечення людей від вірусу та збереження сталого робочого процесу є актуальним питанням на кожному підприємстві, у кожній установі та організації.

Національна експертна група з інфекційного контролю (NEGIC), працює з 2012 року. Щодо впровадження інфекційної безпеки розпочинали роботу в лікувальних закладах, салонах краси. Потім відпрацьовували питання інфекційного контролю для цілого міста, а сьогодні власні знання застосовуємо на великих промислових підприємствах. Працюємо з міжнародними організаціями — маємо два проекти зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Також працюємо з ЮНІСЕФ та U-LEAD. Уся наша робота пов’язана з вивченням та запровадження принципів інфекційної безпеки.
Громадська організація «Інфекційний контроль в Україні» працює з 2014 року та також має великий досвід роботи з міжнародними партнерами, як наприклад, Глобальний фонд. Маємо значний досвід взаємодії з американськими компаніями. Зараз у нас два діючих проекти з американськими інститутами — вивчаємо проблематику внутрішньо лікарняної передачі інфекції.
Маємо досвід щодо запровадження інфекційної безпеки, мабуть, найбільший в Україні. Нині, забезпечуємо інфекційну безпеку тисяч працівників промислових підприємств. Віримо, що досвід нашої команди для України ляже в основу нових підходів з мінімізації інфекційних ризиків.

Для того, щоб масово не хворіли працівники, для того, щоб не зупинилося підприємство, потрібно, насправді, не запроваджувати жорсткі карантинні заходи і зупиняти весь процес, а правильно відпрацьовувати заходи інфекційної безпеки на підприємствах. Тут потрібно вибудувати правильний алгоритм дій.

I етап

На першому етапі необхідно:

  • провести аудит з інфекційної безпеки і визначити слабкі місця, які є на підприємстві;
  • визначити критичні точки масового скупчення людей, для того, щоб можна було розуміти, які заходи необхідно запровадити.

На кожному підприємстві є так звані «вхідні ворота» інфекції, які можна локалізувати:

  1. Якщо є власний транспорт, який підвозить працівників до місця роботи. При вході у службовий транспорт можна визначити чи виявити працівника, в якого є явні ознаки інфікування та одразу не допустити його до роботи.
  2. За наявності контрольно-пропускних пунктів, що обладнані тепловізорами — визначають температуру; роблять скринінг температури безконтактними термометрами; візуально оглядають людей на предмет застудних захворювань. Людей з підозрою на захворювання не допускають до роботи.
  3. За наявності роздягалень та душових — прийшовши на роботу кожен працівник знімає свій домашній одяг, приймає душ, перевдягається в робочий одяг і тільки після цього заходить працювати на виробництво. Таким чином ми мінімізуємо занесення інфекції (мова йде не лише про коронавірусну інфекцію). Закінчивши роботу, всі так само знімають робочий одяг, приймають душ, одягають домашній одяг, їдуть додому. Таким чином утворюється захисний бар’єр.

Повністю читайте у журналі «Охорона праці і пожежна безпека»: Інфекційна безпека підприємств України: готовність, виклики, впровадження

«Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці...» Стаття 43 Конституції України.